Ystad i Skåne

Ystad på Sveriges sydspets

På Skånes sydkust ligger Ystad, en pittoresk småstad med långa anor. Här samsas 18 000 gladlynta skåningar på 865 hektar. Staden kännetecknas av välbevarade byggnader från medeltiden – Ystad rymmer fler än 300 korsvirkeshus. Och det är framför allt därför turister vallfärdar till Skånes sydspets under sommarhalvåret, men också för att gå i Kurt Wallanders fotspår.

Kurt Wallander är en fiktiv poliskommissarie som skapades av den framlidne författaren Henning Mankell. Hans böcker har filmatiserats flera gånger, både med Rolf Lassgård och Krister Henriksson i huvudrollen som Wallander. Mankell har placerat Ystad på världskartan med sina deckare, och därför kommer turister från hela världen till Skåne för att insupa atmosfären från böckerna.

Ernst-Hugo är stadens store son. Han lämnade jordelivet 1998 men återuppstod som staty två år senare. Framför allt är Järegård ihågkommen för Lars von Triers tv-serie Riket, där han spelar överläkaren Stig Helmer. Under åren har Järegård tilldelats en rad olika priser, bland annat Bodilpriset samt Robert i kategorin ”Bästa manliga huvudroll” för insatsen i Riket. Andra priser är bland annat priset som årets skåning 1969 samt Svenska Akademiens teaterpris.

Ystad är dock mycket mer än fiktiva poliskommissarier och bortgångna skådespelare. Här finns många sevärdheter som inte får glömmas bort vid ett besök. Kåseberga och Ales stenar är Ystads mest kända sevärdheter och ett måste för turisten. Varma dagar rekommenderas man att besöka Sandhammaren, en vacker strand som inbjuder till bad och lek.

Vid ett besök i Ystad är det omöjligt att komma undan stadens slott och fornlämningar. Besök gärna Bjersjöholm och Bergsjöholm, Marsvinsholm, Charlottenlund, Högestad och Krageholm. Någon har räknat till ungefär 370 milstenar i hela Skåne, den äldsta finns i Ystad och återfinns vid Stora Västergatan. Och sedan är det ett måste att besöka medeltidskyrkorna i Ystad – Bjäresjö kyrka och Valleberga rundkyrka är väl värda ett längre besök.

Se och uppleva i Ystad

Det finns mycket att se och uppleva i Ystad. För att hitta spännande saker att se och uppleva kan du vända dig till Tripadvisor. På Tripadvisor kan man jämföra priser och läsa omdömen. Den bästa sevärdheten i Ystad – om man ska tro användare på Tripadvisor – är fornlämningen Ales stenar i Kåseberga i Valleberga socken. Nedan hittar du hela listan med sevärdheter i Ystad.

1) Ales stenar
2) Ystad Djurpark
3) Ystads Teater
4) Saint Mary’s Church
5) Klostret i Ystad
6) Cineteket
7) Ystads Turistbyrå
8) Marsvinsholms slott
9) Salt Creek Spa
10) Charlotte Berlins Museum
11) Smaka På Ystad
12) Åberg Trädgård & Café
13) Ystads konstmuseum
14) Konsthantverkarna
15) Guidepoolen – Day Tours

Ales Stenar

Du hittar Ales stenar vid byn Kåseberga i Valleberga socken. Ales stenar är en spännande fornlämning och den största skeppssättningen i landet. Med skeppssättning menas att stenkretsen har den ovala formen av ett skepp. Ales stenar består av 59 kvartssandstenar som väger fem ton styck.

I sin helhet mäter skeppssättningen 67 meter på längden och 19 meter på bredden. Ales stenar uppfördes under vendeltiden – forskare har dock öppnat för möjligheten att begravningar ägde rum tidigare än så på platsen.

Forskare är fortfarande oense om syftet med Ales stenar. Men av allt att döma handlar det om ett gravmonument.

Ystad